Hjälp Lions att hjälpa Ukraina. Donera till vår Hjälpfond! Se hur vi hjälper Ukraina.
Här är ett arkiv av tidigare aktiviteter och projekt som Sveriges Lions har gjort.
Den 14 november är det Världsdiabetesdagen. Årets nationella insamlingsaktivitet i Sverige sker under devisen ”Hjälp Lions bota typ 1-diabetes” och kommer att genomföras till stöd för Barndiabetesfonden och diabetesforskning. Mer information.
Lions Sverige uppmärksammar diabetes med en insamlingskampanj med start på Världsdiabetesdagen den 14 november. Lions lokala klubbar genomför olika aktiviteter för att stödja forskning om diabetes. Diabetes är internationellt ett av Lions fokusområden.
Läs mer.
Rapport mars 2020
Lions besöker Adana februari 2020
Rapport januari 2020
Lions representanters besök i Adana, Turkiet november 2019
Rapport oktober 2019
Bildspel maj 2019
Rapport augusti 2019
Projektplanen juni 2019
Rapport april 2019
Rapport februari 2019
Kampanjen 2018 har givit stort gensvar
Resultatet går inte att se fullt ut ännu. Det kungöres så snart det är möjligt. Klart är att 7 skolmoduler kan sättas upp med bidrag(minst 100 000 kr)från enskilda Lionsklubbar. Bidrag till en skolmodul har kommit från: LC Åhus(2 moduler), LC Öregrund, LC Sigtuna+ LC Märsta/Arlanda, LC Höganäs, LC Skurup+LC Ystad+LC Simrishamn+LC Tingsryd samt från en privatperson inom Lions. Många andra klubbar har skickat in stora bidrag, bla LC Hedemora. Tack för alla bidrag som kommit och kommer till De Glömda Barnen!
LC Åhus bidrar med 120 000 kr
Många Lionsklubbar har aktiviteter även under sommaren. Flera kommer att låta intäkterna tillfalla De Glömda Barnen. En klubb, LC Åhus är värd att uppmärksammas extra. Klubben har beslutat att avsätta 120 000 kr för att bekosta en skolmodul. Stort tack till LC Åhus! Nu kommer en skolmodul att sättas upp i Adana med en skylt att den är skänkt av LC Åhus.
Insamlingen till de syriska flyktingarna, som har det mycket besvärligt i Turkiet, fortsätter med oförminskad styrka. Gemensam satsning för hela Lionssverige sker under perioden 8/10 - 31/12.
Powerpoint presentation om De Glömda Barnen
Produktionsbolaget Norberg & Dröse turnerar från 26 december 2017 med föreställningen Aladdin. Där har Lions möjlighet att visa upp sig och samla in pengar till De Glömda Barnen. Under förra årets föreställningar av Snövit och Motown samlade Lions in 1/4 miljon kr till de syriska flyktingarna.
Det finns nu ca 3,5 miljoner flyktingar i Turkiet. De tillfälliga lägren saknar allt det nödvändigaste som mänskligheten behöver. Trygga bostäder/tält, rent vatten, ordentliga sanitära inrättningar, mat och utbildning. Barnen är de som lider allra mest. De har i sin tidiga ålder fått slitas upp ur sina rötter, mist föräldrar och syskon. Deras trygghet är raserad och deras framtidsdrömmar nästintill obefintliga. Samtidigt ”mobbas” de av sina Turkiska jämnåriga barn vilket gör att de inte vill gå till skolan. I Adana regionen finns det ca 250 000 registrerade flyktingar och ca 50 000 som inte är registrerade. I olika flyktingläger i närområdet finns ca 20 000. Resterande finns utspridda i äldre bostadsområden som är av mycket dålig kvalité. Här kommer Sveriges Lions ta sitt ansvar och göra allt som Lions kan för att hjälpa på både kort och lång sikt. Många av flyktingbarnen är just i den ålder då de är som mest sårbara och formbara, därför är skola en nödvändighet för att inte tappa en generation. Barnen som inte utbildas blir frustrerade och blir därför en tickande "bomb" och en rekryteringsbas för "daesh". ”Varje barn/ungdom som vi räddar är inte bara en seger för Lions, det är framförallt en seger för mänskligheten”
De största behoven just nu enligt chefen för invandrarenheten i Adanaregionen är:
Mat, kläder, vitaminer, hälso- och hygienartiklar, mediciner.Rent vatten och sanitära anläggningar.Trygg miljö och tillgång till skola för barnen.Säkra och trygga amper med ordentliga tält.
Sveriges Lions och projektet arbetar efter mottot ”Där det finns behov, där finns Lions.”
Projektledare på plats i Turkiet är Leif och Nilgün Niord. Projektledare för insamlingen i Sverige är Per Krantz. Läs mer nedan.
Lions engagemang i detta?
Norge och Sverige är i nuläget de två länder som ser ett samarbete som en framgångsfaktor för framtiden. Båda länderna har redan långa, djupa och seriösa kontakter i såväl Libanon som Turkiet. Detta stärker tanken om att de nordiska länderna bör samarbeta. Island, Finland och Danmark kan själva välja vilket land de vill eller bör samarbeta med. Samarbetet bör göras i ett helikopterperspektiv med inriktning som ger PR för Lions i Sverige och Norden. De operativa satsningarna såsom insamlingar sker på landsnivå. Då kan Lions bli ”Glocal”.
Syfte
Syftet är att i Lions humanitära anda hjälpa flyktingbarnen på plats i framförallt Adana - Mersinområdet och även Istanbul Turkiet med förutsättningar för utbildning, boende och förnödenheter.Mål
• Att genom insamlingar/aktiviteter i Sverige under höstarna 2016-2018 samla in 1 SEK/ invånare ca 10 miljoner kronor varje år.• Att minst 90 % av samtliga Lionsklubbar i Sverige deltar i insamligen.Långsiktig målsättning
• Att hjälpa ca 150 000 flyktingar i Adana- Mersin området och Istanbul till en drägligare tillvaro genom att uppföra tält, skolmoduler och tillhandahålla matpaket.• Att genom detta projekt öka kännedomen om Lions.• Att stärka intresset inför framtiden att göra dels gemensamma Nordiska aktiviteter och nationella aktiviteter där Lions är huvudavsändare.
Målet för projektet är att ersätta befintlig skolbyggnad, bestående av papp och plåt med en fullvärdig uppmurad byggnad där det ska finnas el, VVS, bollplan och inredning m m. Möjligen kan skolsalarna även användas som samlingslokaler för vuxna, när undervisning inte pågår. Projektledare är Tommy Widelius LC Motala.
Barnen i Tanzania har i regel mycket dålig tandstatus. På 1,5 miljoner innevånare i området Bukoba finns det 1,5 tandläkare. Målet är att bygga upp en tandvårdsklinik, ge tandhälsoutbildning och förebyggande åtgärder. Projektet beräknas pågå till 2018. Projektledare är Bo Hedås, LC Hedemora.
Projektets mål är att på landsbygden i Morogoro-området förse de boende i byarna med nya brunnar och rent vatten. Hittills har 9 byar fått rent vatten. Projektet har pågått sedan 2008 och beräknas pågå cirka 2 år till. Beviljades 1.380 000 kronor ur 2014 års insamling. Projektledare Magnus Svensson, LC Hörby.
Läs mer här.
Målet med projektet är att undersöka och starta förebyggande behandling mot diabetes bland barn och unga i staden Negombo i Sri Lanka.
Projektet startade 1 juli 2013 och har beviljats pengar för att kunna fortsätta projektet även under verksamhetsåret 2014 – 2015. Beräknad avslutning 2016. Beviljad 1 071 800 kronor ur 2014 års insamling. Projektledare är Mats Granath LC Trollbäcken.
Resultat av projekt Morogoro
Detta är ett projekt som har pågått under många år och som har beviljats pengar för att kunna fortsätta med arbetet att förbättra mödravården och på det viset rädda livet på både mammor och nyfödda barn. Det har även genomförts kejsarsnitt i området. Hela projektet har uppmärksammats mycket positivt av regionsamordnare från Världens barn, som varit och sett insatserna på plats. Tanzanias president har också varit på plats och uttryckt sin beundran över insatsen som Lions gör för blivande mödrar i Morogoro. Projektet beviljades 1 200 000 kronor ur 2014 års insamling och ska under 2018 överlämnas till Tanzaniska staten. Projektledare var Sten Jansson LC Fjugesta.
Den italienska välgörenhetsorganisationen Flights Aid Association har avslutat sin flygplansburna ögonsjukvård och donerat utrustningen till sjukhuset Centre Medical la Grace i Banankélédaga. Målet för projektet är att bygga en ögonklinik i anslutning till centret för att tillhandahålla ögonsjukvård av god kvalitet. Byggnaden står nu på plats och där har fram till november 2016 över 1300 patienter undersökts och 75 patienter opererats för gråstarr med linsinsättning. Projektet administreras av Lions Club Tillberga.
Lions var med i insamlingen till Världens Barn. Målsättningen var att samla in totalt 85 miljoner kronor 2016. Lions får pengar till flera projekt från insamlingen.Världens Barn har samlat in sen starten 1997 drygt 1,4 miljarder, pengar fördelats till projekt över hela världen.Vårt samarbete i Världens Barn är unikt. Ett samarbete på gräsrotsnivå över hela landet tillsammans med Sveriges Television, Sveriges Radio, 26 P4 stationer samt Radiosporten.Nytt för 2016 var att man har lyckats att moblisera ungdomsförbunden att delta i kampanjen #skramla2016 . De ungdomsförbund som deltog var bla Equmenia SCOUT, Junis, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, Junis, Svenska Kyrkans Unga, Unf, Pingst Ung mfl. Representanter för dessa förbund informerade under dagen.
NSR projektet Restaurangskola i Oradea De nordiska länderna har på NSR (Nordiska samarbetsrådet) bestämt att satsa på att som ett lionprojekt bygga en restaurangskola i Oradea med Casa Minunata (också ett Lions projekt en gång i tiden) som huvudman. Syftet med restaurangskolan är att ge yrkesutbildning till ungdomar med handikapp, att skapa nya arbetstillfällen och vara förebild för integration av människor med handikapp i arbetslivet samt att skapa intäkter för egenfinansiering av restaurantskolan och Casa Minunatas grundskola. Mer om Casa Minunata här.
Läs om hela projektet här.
Maarja Village heter projektet som har handlat om att bygga upp en liten by för mentalt och på andra sätt handikappade barn- och ungdomar i Estland. Byn ligger fem mil söder om staden Tartu. I byn bor 65 barn och ungdomar samt 25 anställda som arbetar med barnen. Meningen är att byn ska bli självförsörjande med biodling, olika hantverk, grönsaker och bär till försäljning. Får, kor, grisar och höns ska också finnas och bidra till försörjningen. Alla som bor i byn ska ha som uppgift att hjälpa till med de dagliga göromålen. För flertalet av de barn och ungdomar som växer upp med ett handikapp väntar ett helt annat liv när de slutat skolan. De hamnar ofta på ålderdomshem utan vidare stimulans eller utbildning. Här vill Maarja Village bli ett föredöme för det nya Estland i hur man tar om hand om handikappade barn och ungdomar efter att de slutat skolan. Projektledare har varit Kenny Jonsson i Lions Club Uppsala/Sävja. Han har fått en utmärkelse från den estniska staten för sina gärningar. Bakom Maarja Village finns en estnisk stiftelse som stöds av estniska föräldrar och lärare, Lions och Rotary både i Sverige och Finland samt estniska myndigheter. Projektet är avslutat för Lions i Sverige.
Lions i Sverige har samlat in medel så att ett sjukhus i den ryska staden Novozybkov kunnat bli renoverat. Sjukhuset består av två byggnader: Den nu renoverade vita byggnaden som är en förlossningsklinik samt BB med spädbarnsvårdsavdelning samt en röd byggnad – som håller på att renoveras med medel från Lions i Sverige. Den röda byggnaden innehåller en gynekologisk klinik med mödravårdcentral. Här vårdas kvinnor för gynekologiska sjukdomar och gravida kvinnor i syfte att förhindra för tidig förlossning och spädbarnsdöd, vilket är en vanlig följd av livet i den radioaktivt förgiftade staden. (Staden Novozybkov drabbades svårt av nedfallet från den havererade reaktorn i Tjernobyl.) Av de 700 barn som årligen föds på sjukhuset är omkring 80 procent sjuka eller skadade.
Här har Lions tillsammans med Lions i Estland och den estniska staten renoverat delar av ett pojkhem för cirka 60 pojkar. Svenska Lions har stått för kostnaderna för att renovera sanitära utrymmen, en miljö som är viktig för alla men speciellt om man är som pojkarna – i de känsliga tonåren. Lions Club (LC) Ludvika var den klubb som först knöt kontakter med lionklubbar i Estland och Viljandi för att starta upp hjälpen. Alf Werner från LC Ludvika har varit projektledare och han har fått en utmärkelse av den estniska staten för sin insats. LC Ludvika lyckades få hela Sveriges Lions med på noterna och vid Lions Riksmöte i Piteå beslutades att samla in 400 000 kronor till renoveringen. Totalkostnaden för renoveringen har gått på det dubbla, men där har den estniska staten bidragit med resten. Det här hjälpprojektet är ett exempel på att Lions tillsammans över nationsgränserna kan hjälpa medmänniskor. I projektet är Lions i Estland plus andra aktörer såsom Zonta och den estniska staten inblandade.Pojkarna på hemmet kommer ofta från trasiga familjeförhållanden och en del av dem har varit hemlösa innan de hamnat på hemmet. De är i åldrarna 10 – 14 år, men även äldre och yngre barn förekommer. De stannar på pojkhemmet i snitt i två år, ibland längre. Före Lions i Sverige är projektet Pojkhemmet i Viljandi nu avslutat.
Lions Water India projekt
Från år 1979 till 1999 hade Lions detta projekt som gick ut på att borra färskvattenbrunnar i de torraste områdena i Indien. Med stöd av SIDA blev det 971 brunnar.
Mot onödig blindhet
Mellan åren 1991-1993 genomförde Lions i världen sin hittills största insamling för kampen mot onödig blindhet. Programmet kallas för Sight First och drivs av Lions internationella organisation Lions Clubs International Foundation (LCIF).
Stöd till MAF flyghjälp
Mission Aviation Fellowship heter en organisation som genomför hjälpinsatser i utvecklingsländer med flyg. Denna organisation har Lions stöttat genom att samla in till ett flygplan. MAF har framgångsrikt genomfört bland annat matbombningar i Afrika.
Väldigt många drabbades skoningslöst Flera miljoner tvingades fly. Förutom mer än 50 000 döda har minst 120 000 svåra skador. Över 200 000 byggnader är förstörda.Turkisk räddningstjänst har uppmanat de som lämnat sina boenden att inte återvända på grund av rasrisken. I Syrien förvärras situationen av myndigheternas begränsade kapacitet och den pågående konfliktenLions var snabbt på plats. Soppkök upprättades snabbt på bekostnad av Lions Sverige. 12 februari skickades 300 lionstält och 1500 filtar från Sverige. En tältby för 1500 boende finns nu i Antakya.
Pengarna används till boende, mat, hygienartiklar och kläder till drabbade.