Hjälp Lions hjälpa Ukraina. Donera till vår hJälpfond. Se hur vi hjälper Ukraina här!
Lions Cancerforskningsfond Mellansverige Uppsala-Örebro har för 2024–25 delat ut forskningsanslag till 23 forskare inom cancerområdet.
19 forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala får dela på 2 550 000 kronor och 4 forskare vid Universitetssjukhuset i Örebro får dela på 450 000 kronor.
Som årets stipendiat ”Ung lovande cancerforskare” har fonden utsett Matilda Annebäck, vid Akademiska sjukhuset. Hon erhöll även ett anslag för forskning om medullär tyreoideacancer – diagnostik, behandling, prognos och tumörbiologi. Medullär tyreoideacancer (MTC) är en ovanlig men aggressiv typ av cancer som härstammar från de neuroendokrina cellerna i sköldkörteln.
Matilda Annebäck forskar för närvarande om medullär tyreoideacancer som omfattar diagnostik, behandling, prognos och tumörbiologi.
Medullär tyreoideacancer (MTC) är en ovanlig men aggressiv typ av cancer som härstammar från de neuroendokrina cellerna i sköldkörteln. Trots framsteg inom diagnostik och behandling av MTC finns det fortfarande stora kunskapsluckor, särskilt när det gäller prognos, tumörprogression och behandlingseffektivitet. Projektets syfte är att öka förståelsen för MTC genom att undersöka tumörevolution och intratumoral heterogenitet, vilket kan ge viktig information för att förbättra diagnos och behandling.
MTC delas in i sporadiska och ärftliga former, där den ärftliga formen ofta är kopplad till genetiska mutationer i RET-genen. Behandlingarna för MTC omfattar kirurgi, som är den huvudsakliga metoden i frånvaro av metastaser. Tidig och fullständig kirurgisk resektion kan leda till biokemisk remission och minska risken för återfall.
Trots att medicinska behandlingar med tyrosinkinashämmare och selektiva RET-hämmare visat sig lovande, är kunskapen om hur tumörer utvecklar resistens mot dessa behandlingar begränsad. Spridning till lymfkörtlar är vanligt och ökar risken för återfall och död i sjukdomen. Det saknas dock uppdaterad forskning om prognos och behandling av MTC, vilket gör detta projekt ännu mer relevant.
Genom att använda avancerade metoder som next-generation sequencing (NGS) och bioinformatik syftar projektet till att kartlägga de genetiska och molekylära förändringarna i MTC. Detta inkluderar studier av både primära tumörer och metastaser, vilket kan ge en mer heltäckande bild av sjukdomens progression och heterogenitet.
Genom att samla och analysera registerdata, samt genomföra retrospektiva kohortstudier, hoppas forskningen kunna identifiera riskfaktorer och behandlingsresultat, vilket i sin tur kan förbättra prognosen och livskvaliteten för patienter med MTC. Projektet har som mål att ge nya insikter i sjukdomens dynamik och bidra till utvecklingen av mer effektiva behandlingar.